Новини, Укрзалізниця

УЗ розглядає варіанти приватно-державного партнерства для інвестицій, — Саболевський

АТ «Укрзалізниця» вважає перспективними для залучення приватного капіталу залізничні вокзали, немагістральну інфраструктуру та інтермодальні комплекси. Про це розповів директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» Антон Саболевський, повідомляє «Магістраль».

«Укрзалізниця  співпрацює зі Світовим банком і планує залучити ЄБРР з приводу концесії залізничних вокзалів. У світовій практиці розвинене приватно-державне партнерство у формі концесії вокзалів. Також приватні інвестиції доцільно вкладати в припортові станції, під’їзні колії для збільшення пропускної спроможності та покращення якості послуг, а також інтермодальні комплекси», — зазначив Саболевський.

За його словами, світовий досвід свідчить про недоцільність повної приватизації залізниць, тому в різних країнах через механізм IPO обирають найбільш прийнятні варіанти.

«Для покращення якості обслуговування клієнтів необхідні інвестиції, а чинні тарифи і відсутність державного фінансування не залишають іншого вибору, як звертатися до приватного ринку капіталу й залучати кошти, щоб інвестувати в розвиток залізниці. Саме IPO є тим інструментом, який дозволяє не брати на себе боргові зобов’язання, не збільшувати кредитний портфель, а за частину акцій залучати певну кількість  засобів для інвестування в рухомий склад та інфраструктуру», — зазначив Саболевський.

Він наголосив на важливості підготовки до IPO, оскільки під час цього процесу компанія стає чіткою, прозорою та зрозумілою для світу.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку, Міністерство інфраструктури України та АТ “Укрзалізниця” підписали угоду про початок процедури первинного публічного розміщення акцій УЗ — виходу на ІРО.

[democracy id=”19″]

Дякуємо за відповідь!

Для визначення об’єктивного загального зрізу настроїв на ринку залізничних вантажоперевезень пройдіть опитування повністю! Результати допоможуть нам окреслити проблемні точки й взаємовигідні шляхи вирішення загальних проблем та будуть представлені на загальний розсуд без редакційної цензури.

 

Отримайте тестовий доступ до статистики та аналітики

 

Читайте також